Historické mapy - str. 1

Historické mapy jsou fascinujícími dokumenty umožňující nahlédnout do minulosti. Díky nim víme nejen, jak se v průběhu času měnily územní plány, ale i jaké bitvy v dané době probíhaly nebo která města spolu obchodovala. Kromě toho se historické mapy pyšní jedinečným zpracováním, barevností i dobovými ilustracemi, takže jsou sofistikovaným doplňkem, který sluší každému interiéru. Pořiďte si svou mimořádnou historickou mapu.

Zdroje historických map

Historické mapy v podobě, jakou si můžete zakoupit, čerpají z historických kanálů uložených ve státních, krajských, obecních a jiných archivech. Mezi další zdroje patří:

  • národní a univerzitní knihovny,
  • muzejní a digitalizované archivy,
  • mapové portály,
  • genealogické databáze,
  • archivy sběratelů map a aukčních domů.

Typy a kategorie historických map

Historické mapy jsou velmi rozmanité a my je můžeme rozdělit hned do několika kategorií. Například podle obsahu (městské, námořní, vojenské katastrální mapy), podle způsobu zobrazení (tištěné, ručně kreslené, digitální mapy), podle měřítka, doby vzniku a účelu.

V jakých provedeních u nás mapy světadílů najdete?

Historické mapy v moderním světě

V dnešním moderním světě mají historické mapy své vlastní speciální místo mezi mapami. Lze je využít v rámci vzdělávání, ale hlavně nám pomáhají pochopit minulost. Historické mapy jsou klíčovým nástrojem pro historiky, geografy, archeology a jsou nádhernými výtvarnými díly.

Proč mapy laminovat a rámovat?

Laminace zásadně prodlužuje životnost mapy. Díky laminaci nedochází k mechanickému poškození a vyblednutí barev, po zalaminované mapě navíc můžete psát stíratelnými popisovači. Rámováním zase docílíte povýšení mapy na sofistikovaný doplněk nejen vašeho obydlí, ale i učeben či jednacích místností.

FAQ

Mohu si koupit historické mapy?

Samozřejmě. Pokud patříte mezi ty movitější, historické mapy pořídíte v antikvariátech nebo aukčních domech. V případě, že se neidentifikujete jako sběratel, bude vám stačit reprodukce z naší nabídky.

Existují digitální verze historických map?

Digitalizace těchto cenných artefaktů je nutností a zpřístupnění široké veřejnosti se stále rozšiřuje. Existují digitální archivy, specializované webové portály s historickými mapami, v digitální podobě najdete historické mapy také v knihovnách.

Jaké jsou nejznámější české historické mapy?

Klaudyánova mapa Čech

Historická mapa z roku 1518 zobrazující politické dělení, města, hrady a řeky, vytvořil ji Mikuláš Klaudyán.

Crigingerova mapa Čech

Historická mapa z roku 1568 je detailnější než ta Klaudyánova a obsahuje více informací o městech i obcích.

Aretinova mapa Čech

Historická mapa z roku 1619 zobrazuje Království české, názvosloví v mapě je české, německé i latinské.

Zobrazit více