Mapy České republiky (ČR) - str. 16

Mapa České republiky zobrazuje naši zemi velmi podrobně, což se hodí nejen při plánování výletů, ale také při zeměpisném vzdělávání. Na mapách najdete veškeré kraje, okresy, města a obce, stejně jako důležité silnice či  železniční tratě. Mapa České republiky je nezbytná pro každého, kdo chce prozkoumat krásy naší země nebo se detailněji seznámit s její geografickou strukturou. Nabízí také cenné informace pro studenty, učitele a turisty, kteří hledají přehledné a přesné zobrazení České republiky. Zajímá vás Česká republika? Pořiďte si mapu ČR.

Historie mapování na českém území

Nejstarší mapu Čech vyhotovil Mikuláš Klaudyán v roce 1 518. Tato památka má rozměry 126 × 64 centimetrů a skutečnost zobrazuje v měřítku asi 1 : 637 000. Tvoří ji dvě samostatné části – mapa ve spodní části bez měřítka a zeměpisné sítě zachycující důležité cesty (proto je mapa zařazována mezi první cestovní mapy). V horní části historické památky jsou erby jednotlivých zemí a měst, citáty z bible, postava tehdejšího panovníka Ludvíka II. a satirické alegorie.

Dalším dochovaným plánem je mapa Slezska z roku 1561, jejímž autorem je Martin Helwig. Velmi podrobnou mapu zdobí kreslený rám s českým lvem v pravém horním rohu a polským orlem v levém dolním. Mapa je vyhotovena v měřítku zhruba 1 : 550 000.

V jakých provedeních u nás mapy ČR najdete?

Proč mapy laminovat a rámovat?

Laminace zásadně prodlužuje životnost mapy. Díky laminaci nedochází k mechanickému poškození a vyblednutí barev, po zalaminované mapě navíc můžete psát stíratelnými popisovači. Rámováním zase docílíte povýšení mapy na sofistikovaný doplněk nejen vašeho obydlí, ale i učeben či jednacích místností.

Jaké jsou hlavní přednosti nástěnné mapy ČR?

  • Nástěnná mapa ČR nabízí podrobný přehled o geografii, politickém uspořádání a významných místech. Je ideální pro vzdělávání, plánování cest či jako estetická dekorace do místnosti.

Kde je nejlepší mapu České republiky umístit?

  • Nejlepší je umístit ji na viditelné a přístupné místo, jako je studovna, kancelář nebo obývací pokoj, aby byla snadno čitelná a praktická.
Zobrazit více