Mapy států - str. 2

Mapy států v politickém či spedičním provedení jsou středně podrobné mapy, zobrazující jak dopravní síť, tak i směrová čísla. Vybrat si můžete z mnoha barevných provedení. Pořiďte si mapu oblíbeného státu.

Mapy států zobrazují nejen vývoj politické situace

Jak se měnily hranice států a vznikaly a zanikaly země, měnily se i mapy. Mapy států byly v dějinách používány jako pomocný nástroj k válečným tažením, prosazování politické moci a legitimaci teritoriálních nároků. Dnes mapy států oceňujeme hlavně, co se geografického vzdělání týče.

Ze starých map států mohou historikové například lépe pochopit, jak se dříve mezi jednotlivými státy a kulturami obchodovalo nebo jak jednotliví panovníci rozšiřovali své území. Vlámský kartograf Gerhard Mercator vytvořil v 16. století opravdu revoluční zobrazení světa, zemský globus, který definoval pro tehdejší Evropany i méně známé státy, díky tomu byly zámořské objevy mnohem snazší a prázdná místa na mapě se začala rychle zaplňovat. Dodnes používáme zobrazení na mapách, které se nazývá mercatorovo zobrazení.

K čemu slouží spediční mapa?

Spediční mapa slouží k orientaci v dopravní síti a k plánování tras pro přepravu zboží i osob. Zobrazuje nejen silnice, ale i železnice, vodní cesty a letiště. Na spediční mapě najdete i hraniční přechody a logistická centra. Na základě informací zobrazených na spediční mapě si řidiči, dispečeři i logistické firmy mohou zvolit nejvhodnější trasu pro přepravu. Spediční mapy kromě základních dopravních údajů obsahují i kilometráž a směrová čísla.

Spediční mapy jsou nezbytné nejen pro profesionály z oblasti dopravy a logistiky, ale i pro všední řidiče, kteří se chystají na delší cestu.

V jakých provedeních u nás mapy států najdete?

  • Mapy Slovenska – zobrazující podrobné informace na území Slovenské republiky.
  • Spediční mapy států – zobrazující dopravní tahy, poštovní směrovací čísla i kilometrovníky.
  • Politické mapy států – zobrazují politické rozdělení Evropy na státy, teritoria a další politické entity.

Proč mapy laminovat a rámovat?

Laminace zásadně prodlužuje životnost mapy. Díky laminaci nedochází k mechanickému poškození a vyblednutí barev, po zalaminované mapě navíc můžete psát stíratelnými popisovači. Rámováním zase docílíte povýšení mapy na sofistikovaný doplněk nejen vašeho obydlí, ale i učeben či jednacích místností.

FAQ

Jaké typy map států existují?

Existuje nespočet typů zobrazení map států, které se liší svým zaměřením (politické, spedické apod.), měřítkem a obsahem informací (obecné, tematické, historické, geologické apod.).

Jaký je rozdíl mezi politickou a fyzickou mapou?

Politické mapy zobrazují státní hranice, hlavní města a hlavně, administrativní členění. Zatímco fyzické mapy zobrazují spíše geografické prvky (pohoří, vodstvo, reliéf, převýšení apod.). Politické mapy jsou vhodné pro studium politické geografie a srovnání států, fyzické mapy pro studium fyzické geografie. V praxi se často obě zobrazení map kombinují.

Jaké jsou nejčastější využití nástěnných map států?

Nástěnné mapy států nachází uplatnění v mnoha oblastech. Využívají se na školách k výuce zeměpisu i dějepisu, slouží jako dekorace například v kancelářích či domácnostech. Pro některé lidi jsou nástěnné mapy sběratelským předmětem, jelikož existuje mnoho druhů map s různými designy a historickou hodnotou.

Jaká je definice státu?

Stát je organizovaná politická jednotka, která má následující základní charakteristiky: území, obyvatelstvo, suverenita, vláda, a mezinárodní uznání.

Zobrazit více