Nástěnné mapy světa - str. 6

Přehledné mapy celého světa zobrazují zemský povrch – díky nim se snáze zorientují nejen zeměpisci, ale i nadšení cestovatelé. Nástěnná mapa světa slouží nejen jako dekorativní předmět, ale také jako praktický nástroj pro vzdělávání a plánování. Proto je estetickým a funkčním prvkem pro téměř jakýkoliv prostor, jako jsou učebny škol, kanceláře nebo domácí studovny. Chcete mít také neustálý přehled? Pořiďte si mapu světa.

Pro koho je mapa světa vhodná?

Mapa světa je vhodná pro každého, kdo má zájem o geografii, cestování nebo dekoraci interiéru. Studenti ji mohou využít jako studijní pomůcku, učitelé jako nástroj pro výuku, cestovatelé k plánování svých dobrodružství a milovníci designu k obohacení svého bydlení. Firemní kanceláře a vzdělávací instituce mohou také ocenit její estetickou i informační hodnotu.

Která mapa je pro mě? 

Výběr správné mapy světa závisí na konkrétních potřebách a preferencích. Pokud hledáte detailní a aktuální geografické informace, sáhněte po zeměpisné nebo politické mapě světa. Pro dekorativní účely můžete zvolit stylizované korkové mapy s designovými prvky nebo historické mapy, které dodají vašemu prostoru unikátní atmosféru. Důležité je také zvážit velikost a barevné provedení mapy, aby co nejlépe ladila s vaším interiérem.

Jak a kam mapu umístit?

Při umisťování mapy světa je klíčové najít místo, kde bude dobře viditelná a snadno přístupná. Ideální je umístění mapy světa na zeď. Ujistěte se, že je mapa pověšena rovně a na úrovni očí, aby byla pohodlně čitelná. Pokud máte velký prostor, můžete zvolit větší mapu, která se stane dominantou místnosti, zatímco v menších prostorech je lepší volit kompaktnější varianty.

Na mapě je Země placatá

Mapa světa je pouze přibližným znázorněním skutečného zemského povrchu. Země není dokonalá koule, ale geoid, mírně zploštělý na pólech a rozšířený na rovníku. Přenos povrchu do dvourozměrné mapy celého světa tedy vede k určitému zkreslení.

Kartografové se při výběru zkreslení nejčastěji uchylují k takzvanému Mercatorovému mapovému zobrazení. Tato projekce zobrazuje Zemi coby rozložený válcovitý tvar s rovníkem jako přímkou a póly v nekonečnu. Mercatorovo zobrazení zkresluje tvary a velikosti zemí, ale zachovává úhly, a proto je vhodná pro navigaci. Projekci navrhnul roku 1569 vlámský kartograf Gerhard Mercator.

V jakých provedeních u nás mapy světa najdete?

Proč mapy laminovat a rámovat?

Laminace zásadně prodlužuje životnost mapy. Díky laminaci nedochází k mechanickému poškození a vyblednutí barev, po zalaminované mapě navíc můžete psát stíratelnými popisovači. Rámováním zase docílíte povýšení mapy na sofistikovaný doplněk nejen vašeho obydlí, ale i učeben či jednacích místností.

FAQ

Jaké jsou rozdíly mezi zeměpisnou a politickou mapou světa?
  • Zeměpisná mapa zobrazuje přírodní prvky jako hory a řeky, zatímco politická mapa ukazuje hranice států a města. Fyzická je ideální pro geografii, politická pro studium států a cestování.
Jsou mapy světa aktualizované a jak často se mění?
  • Ano, mapy jsou pravidelně aktualizovány, aby reflektovaly změny hranic a názvů. Frekvence závisí na vydavateli a světových událostech.
Zobrazit více