Plastické mapy - str. 1

Plastické, reliéfní nebo 3D mapy jsou díky svému trojrozměrnému zobrazení krajiny ideální pro pochopení geomorfologie a prostorových vztahů v dané oblasti. To z nich dělá cenný nástroj pro výuku zeměpisu nejen pro žáky běžných škol, ale i zrakově postižených osob. Pořiďte si plastickou mapu pro lepší představu.

Typy reliéfních map

Plastické mapy se nejčastěji využívání k topografickému zobrazení, které popisuje reliéf krajiny, kopce, údolí, vodní toky a další geografické prvky. Kromě nich můžeme 3D mapy najít v turistické verzi, která zobrazuje i turistické trasy, historické památky a další informace pro turisty.

Využití reliéfních map

Reliéfní mapy slouží jako názorná pomůcka při výuce zeměpisu, ale i při plánování tras – díky trojrozměrnému zpracování si lépe dokážete představit všechna převýšení a podle nich pak naplánovat ideální trasu. Plasticitu reliéfních map ocení i zrakově postižení či osoby s poruchami učení, kteří si lépe dokáží představit krajinu za pomoci hmatu. Mapy 3D jsou navíc působivých doplňkem v interiéru nejen školy a kanceláře, ale i turistických informačních center.

Umístění reliéfních map

Plastické mapy vyniknou nejen ve vzdělávacích institucích, jako jsou třídy, knihovny a muzea, ale také ve venkovních prostorách a soukromých interiérech. Při umisťování plastických map je důležité brát v potaz jejich velikost a váhu. Dodržujte i jejich údržbu, pravidelně mapy čistěte.

V jakých provedeních u nás plastické mapy najdete?

Jak udržovat plastickou mapu?

Plastickou mapu pravidelně oprašujte měkkým štětcem nebo prachovkou. Neaplikujte vodu ani čisticí přípravky. Pokud je mapa výrazně znečištěná, použijte navlhčený hadřík – vyhněte se drsným houbičkám, kartáčům a chemikáliím, které mapu mohou poškodit. Na reliéfní mapu nepiště. V případě, že je mapa poškozená, obraťte se na profesionála.

FAQ

Jaké barvy se používají na plastických mapách?

Plastické mapy většinou využívají stejnou barevnost jako mapy klasické.

  • Hnědá a zelená barva zobrazují výšku reliéfu. Tmavě hnědé odstíny reprezentují vyšší nadmořskou výšku, zatímco světle hnědá a zelená nižší nadmořskou výšku.
  • Zelená barva zároveň stanovuje zalesnění, travnaté porosty či jiné formy vegetace.
  • Béžová barva zase zobrazuje pouště, stepi a další suché oblasti.
  • Žlutá barva se využívá k charakteristice pouští a písčitých územích.
  • Modrá barva se většinou používá k zobrazení vodních ploch, jako jsou oceány, moře, jezera a řeky. Čím tmavší modrá barva je, tím hlubší je místní voda.
  • Bílá barva definuje sněhem či ledem pokryté oblasti.

Kromě výše uvedených barev se na plastických mapách mohou využívat i další barvy a odstíny pro zobrazení specifických informací. Geologické mapy například používají různé barvy k popisu různých typů hornin, zatímco turistické mapy používají barvy k označení tras a památek. Volba barev na plastických mapách je důležitá pro zajištění jejich čitelnosti a srozumitelnosti. Barvy by měly být snadno rozlišitelné a měly by odpovídat zaměření mapy.

Zobrazit více