Turistické mapy - str. 15

Turistická mapa vám pomůže zorientovat se v terénu i ve městě. Rádi plánujete pěší či cyklistické výlety? Pořiďte si turistickou mapu, se kterou nezabloudíte.

Turistické mapy jsou specializované mapy navržené tak, aby poskytovaly podrobné informace pro turisty a cestovatele. Tyto mapy obsahují podrobnosti o topografii, cestách, turistických stezkách, kulturních a přírodních památkách, ubytování a dalších důležitých bodech zájmu, které mohou být užitečné při plánování a realizaci výletů.

Jak číst v turistické mapě?

Turistické mapy mají velké měřítko (1 : 50 000, 1 : 100 000), což umožňuje zaznamenat mnoho detailů napomáhající k lepší orientaci. V turistických mapách jsou zakresleny vrstevnice, díky kterým si lépe představíte převýšení. V mapách dále v najdete přírodní a kulturní památky, vrcholy, rozhledny, tábořiště apod.

Než vyrazíte na túru, pořádně se seznamte s mapou a prozkoumejte legendu odhalující význam všech piktogramů v ní zaznamenaných. Následně si na mapě určete výchozí polohu a cíl. Zvažte náročnost trasy, kromě délky vezměte v potaz i převýšení. Cestu si naplánujte podle značení turistických tras, barevné značky na stromech a skalách odpovídají barvám tras na mapě.

V jakých provedeních u nás turistické mapy najdete?

Doplňkové služby k turistickým mapám

  • Laminace – mapa je z obou stran opatřena laminem, které zásadně prodlužuje její životnost. Mapa odolává povětrnostním vlivům i mechanickému poškození.
  • Laminace s lištami – mapa je z obou stran opatřena laminem. K zavěšení slouží posuvné lišty, které drží mapu napnutou.
  • Hliníkový rám – laminovaná mapa je vsazena do hliníkového rámu libovolné barvy, který ji drží napnutou. Mapa je strojově lepení na pevné a lehké desce.
  • Dřevěný rám – laminovaná mapa je vsazena do dřevěného rámu libovolné šířky a barvy, který ji drží napnutou. Mapa je strojově lepení na pevné a lehké desce.
  • Magnetická mapa s hliníkovým rámem – laminovaná mapa je vsazena do hliníkového rámu libovolné barvy. Mapa je strojově lepená na kovové desce, na které drží magnety.

Proč mapy laminovat a rámovat?

Laminace zásadně prodlužuje životnost mapy. Díky laminaci nedochází k mechanickému poškození a vyblednutí barev, po zalaminované mapě navíc můžete psát stíratelnými popisovači. Rámováním zase docílíte povýšení mapy na sofistikovaný doplněk nejen vašeho obydlí, ale i učeben či jednacích místností.

FAQ

Jaký je význam barev turistických tras?

Červená barva značí dálkové nebo hřebenové trasy. Jsou to obvykle nejdelší a nejnáročnější trasy, které vedou po hlavních hřebenech hor či významnými údolími.

Modrá barva značí významnější trasy. Tyto trasy jsou kratší než červené, ale stále vedou po důležitých turistických cílech. Často se napojují na trasy červené.

Zelená barva značí místní trasy. Jsou to kratší trasy, které vedou do zajímavých míst v okolí obcí a měst. Jsou ideální pro nenáročné turisty a rodiny s dětmi.

Žlutá barva značí spojovací trasy, zkratky a krátké trasy. Tyto trasy slouží k propojení jiných tras nebo k vedení turistů k zajímavým bodům v blízkosti hlavní trasy.

Kromě barvy má turistická značka i další informace, jako je číslo trasy a název cílového místa. Tyto informace jsou umístěny na bílých tabulkách, které se nacházejí na začátku a na konci každé trasy a na rozcestích.

Jaké je nejlepší měřítko turistických map?

Univerzálně nejlepší měřítko neexistuje, jelikož ideální volba se odvíjí od několika faktorů:

Od typu túry – pro dálkové hřebenové túry je vhodnější měřítko 1 : 100 000 nebo 1 : 75 000. Takové mapy zobrazují větší území s menšími detaily, ale jsou vhodné i pro orientaci na delší vzdálenosti. Pro kratší túry či túry v členitém terénu je lepší měřítko 1 : 50 000 nebo 1 : 25 000, což je lepší pro plánování tras na opravdu dlouhou vzdálenost.

Od vašich zkušeností – pokud jste zkušený turista, můžete si vystačit s mapou menšího měřítka. Pro začátečníky je lepší mapa podrobnější pro lepší orientaci v terénu.

Co je to legenda na mapě?

Legenda na mapě (vysvětlivky) jsou klíčovým prvkem mapy, který slouží k vysvětlení symbolů v mapě zaznačených. Jedná se o jakýsi slovník, jenž uživateli umožňuje porozumět informacím zobrazeným na mapě.

Zobrazit více